Papageno Rádió - Zene éjjel-nappal

A legizgalmasabb klasszikusok, korlátok nélkül. A Papageno Rádió egyszerre nyújtja az ismerős dallamok élményét és a felfedezés izgalmát. Véleménye, ötlete van? Írjon nekünk [email protected] címre!

Műsor

Rost Andrea - fotó: Emmer László

Június 27. (hétfő) – 20 óra

Portré – Rost Andrea

„Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog az életben. Ha nem szeretnénk, hogy kiüresedjen a létezésünk, akkor igenis kell bambulni. Csak úgy lenni. Csak úgy nézni. Engedni, hogy hassanak ránk azok, amiket épp látunk, hallunk. Ma reggel például a kertemben az eső után egyszer csak nagy kövér vízcseppek jelentek meg a növények levelein, csodaszép látvány volt, szinte olyan érzés kerülgetett, mintha teleszórták volna az udvaromat drágakövekkel: smaragddal és gyémánttal. Ugyanez érvényes a zenére is. ” – Rost Andrea. (ism. szerda 22 óra, szombat 14 óra)

René Pape

Június 20. (hétfő) – 20 óra

Portré – René Pape

René Pape operaénekes Drezdában született, és átfogó zenei nevelése a Kreuzkirche híres fiúkórusában, a hétszáz éves múlttal büszkélkedő Kreuzchorban kezdődött. Visszaemlékezései szerint a zene iránti érdeklődését nagymamája keltette fel, akinél sokat időzött, miután szülei elváltak, de pályaválasztásában az is szerepet játszhatott, hogy anyai nagyapja operett-tenorista volt. (ism. szerda 22 óra, szombat 14 óra)

Pauk György - forrás: Zeneakadémia

Június 13. (hétfő) – 20 óra

Portré – Pauk György

„A tehetségtől. Azt fentről kapjuk. Én minden diákomat arra buzdítom, hogy tegyen fel kérdéseket. Miért így kell ezt a darabot játszani? Miért ilyen tempóban? Miért nem lehet másképp? És ha ennek következtében megpróbál új utakat keresni, akkor előbb-utóbb megtalálja a saját hangját, méghozzá úgy, ahogyan az a személyiségéhez a legjobban passzol.” (ism. szerda 22 óra, szombat 14 óra)

Kocsis Zoltán - fotó: Fejér Gábor

Június 6. (hétfő) – 20 óra

Portré – Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán több mint negyven éven át a magyar zenei élet egyik legjelentősebb és legsokoldalúbb egyénisége volt, 1997 óta vezette Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekarát, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Az ő felvételeiből válogatunk. (ism. szerda 22 óra, szombat 14 óra)

Május 30. (hétfő) – 20 óra

Portré – Vangelis

Az elektronikus zene egyik legnagyobb mestere, 1943. március 29-én született Agria városában. Kiskorától a muzsika vonzotta, már hatévesen komponált, de nem akart zenetanárhoz járni. Saját maga tanult meg zongorázni, és bár szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el. Amikor később erről faggatták, elárulta: ha tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő. Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Teresa Berganza

Május 23. (hétfő) – 20 óra

Portré – Teresa Berganza

A 89 éves korában elhunyt Teresa Berganza spanyol operaénekes, az opera meghatározó alakja volt. Karrierje során elsősorban az olasz operarepertoárra, illetve a spanyol dalokra és a zarzuelára koncentrált. 1994-ben a Spanyol Művészeti Akadémia első női tagjává választották. Világszerte tartott mesterkurzusokat és tanított az Escuela Superior de Música Reina Sofíában. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Május 16. (hétfő) – 20 óra

Portré – Székely Mihály

Egyre fogy azoknak a tábora, akik még élőben hallották Székely Mihályt, és erről hitelt érdemlő emlékük is maradt. Hiszen lassan hat évtizede, hogy a közbeszéd szerint „legnagyobb magyar basszista” örökre elnémult. Tekintélye, művészete – legalábbis 1945 után – megkérdőjelezhetetlen gránitoszloppá szilárdult a hazai operajátszás panteonjában. – Caruso blog, Papageno (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Joyce DiDonato Eden - fotó: Sergi Jasanada / Müpa

Május 9. (hétfő) – 20 óra

Portré – Joyce DiDonato

A budapesti közönség előtt sem ismeretlen sokoldalú énekesnő egyaránt otthonosan mozog a barokk repertoárban, a klasszikus bel canto szerepekben és a jazzben is. A Portré következő adásában mindegyik műfajban megcsillogtatja tudását. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Május 2. (hétfő) – 20 óra

Portré – Ella Fitzgerald 

Ella Fitzgerald volt az első afroamerikai jazzénekesnő, sőt az első jazzénekesnő, akinek egyik 78-as fordulatszámú lemeze, az 1938-ban felvett jazzesített gyermekdal, a Tisket-a-Tasket néhány év leforgása alatt meghaladta az egymilliós példányszámot. Ellának csodálatos adottsága volt, hogy párhuzamosan tudta megszólítani a csak szórakozni vágyó és a komolyabb zenei teljesítményre vágyó közönséget. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Április 25. (hétfő) – 20 óra

Portré – Takács Kvartett 

A világhírű Takács Kvartettet a névadó Takács-Nagy Gábor vezetésével a Zeneakadémia négy diákja alapított 1975-ben, 1983-tól az Egyesült Államokban működik. A 2015–2016-os évadban két koncerttel tér vissza a Carnegie Hallba, miközben a londoni Wigmore Hallban is évek óta saját sorozatot jegyez (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Montserrat Caballé

Április 18. (hétfő) – 20 óra

Portré – Montserrat Caballé

Montserrat Caballé katalán operaénekes korának legünnepeltebb szopránja volt. Több mint öt és fél évtizedet töltött a pódiumon, mintegy négyezer fellépésével minden idők egyik legaktívabb énekesnőjének számít. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Várjon Dénes

Április 11. (hétfő) – 20 óra

Portré – Várjon Dénes

Tökéletes technikája, mély zeneisége, sokoldalú érdeklődése révén Várjon Dénes a nemzetközi zenei élet egyik legizgalmasabb és legelismertebb résztvevője. Igazi univerzális művész: kiváló szólista, elsőrangú kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője, elismert pedagógus. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Thomas Adès - fotó: Marco Borggreve

Április 4. (hétfő) – 20 óra

Portré – Thomas Adés

Thomas Adés korunk egyik legnépszerűbb, legizgalmasabb zeneszerzője, aki előadóként és karmesterként is igen aktív. Zongoraművészként nem csupán a 20. század szerzőit, de romantikusokat is megszólaltat. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Március 28. (hétfő) – 20 óra

Portré – Pauk György

„Manapság a diákjaim számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy koncertezhessenek” – és ez már a pandémia előtt is így volt. A zenét már nem gondolja olyan fontosnak a nagyközönség, mint korábban. Vagy talán túl sok van belőle, esetleg túl sok a nagyon magasan képzett fiatal zenész. Az egész világról vannak kiemelkedő tanítványaim, akik jelentős zenekarok vezető pozícióit töltik be, vagy kamarazenét játszanak. „(ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Julia Fischer – fotó: Uwe Arens

Március 21. (hétfő) – 20 óra

Portré – Julia Fischer

Julia Fischer a nemzetközi zenei élet egyik vezető hegedűművésze, sokoldalú muzsikus, aki koncertzongoristaként, kamarazenészként és pedagógusként is kivételes képességekkel rendelkezik. Már háromévesen hegedűt vett a kezébe, és nem sokkal később édesanyja irányításával zongoratanulmányait is megkezdte (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Christian Thielemann

Március 14. (hétfő) – 20 óra

Portré – Christian Thielemann

Bachot tartja a legnagyobb zeneszerzőnek, több előadást vezényelt Bayreuthban, mint bármelyik pályatársa, nem szereti, ha maestrónak szólítják, mindig van nála tartalék pálca, és egy­egy előadás előtt néha olyan félelem gyötri, hogy legszívesebben elszaladna. Gyerekként zongorázni és hegedülni tanult, húszévesen azonban már Herbert von Karajan asszisztense lett, ma pedig amellett, hogy a Drezdai Állami Zenekar vezető karmestere, a salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok művészeti vezetője is. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Jevgenyij Kiszin - forrás: Müpa

Március 7. (hétfő) – 20 óra

Portré – Jevgenyij Kiszin

Jevgenyij Kiszin csodagyerekként, 13 éves korában lett ismert, amikor a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral eljátszotta Chopin zongoraversenyeit. Azóta a legrangosabb zenekarokkal és koncerthelyszíneken lépett fel olyan kiváló karmesterek mellett, mint Claudio Abbado, Seiji Ozawa, Vladimir Ashkenazy, James Levine vagy Daniel Barenboim. Lemezfelvételei rendszeresen nyernek díjat, a Grammyt már négy alkalommal kapta meg. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 28. (hétfő) – 20 óra

Portré – Fricsay Ferenc

Korának legnagyobbjaival dolgozott együtt, többek közt Dietrich Fischer-Dieskauval, Yehudi Menuhinnal, Isaac Sternnel, Fischer Annieval és Maria Staderrel. „A sors kegyes volt hozzá, amennyiben élete végét a fölülmúlhatatlan csúcson érhette meg. Ellenben kegyetlen volt, hogy őt is, mindnyájunkat megfosztott azoktól az érett gyümölcsöktől, amelyek ezen a magaslaton csodálatossá fejlődhettek volna” – írta megemlékezésében Kodály. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Kovács Dénes

Február 21. (hétfő) – 20 óra

Portré – Kovács Dénes

„Nagy hegedűs volt és nagy tanár.” Négy évtized alatt készített hanglemezein széles repertoárt mutat: felvételei a barokktól a 20. század közepéig terjedő időszak versenyműveit, kamara- és szólódarabjait örökítik meg. Lemezre játszotta Beethoven összes hegedű-zongoraszonátáját és vonóstrióját. Az ő felvételeiből válogatunk. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 14. (hétfő) – 20 óra

Portré – Zbigniew Namysłowski

Namysłowski stílusára a műfajok szabad keverése volt jellemző, a komolyzenét, a lengyel gurál népzenét és a hard bopot szintetizálzta sajátos hangzásvilágával. Az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején ismét az USA-ban játszott, majd Indiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is fellépett. A hatvanas évek óta dolgozott zeneszerzőként is, diszkográfiája több mint 30 eredeti albumot tartalmaz, amelyek közül sok külföldön is megjelent.(ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Jandó Jenő - forrás: Youtube.com

Február 7. (hétfő) – 20 óra

Portré – Jandó Jenő 70

Jandó Jenő azon kevesek egyike, akinek koncertjeit és lemezfelvételeit egyaránt dicsérik, amiért hűségesen valósítja meg a zeneszerző szándékát. Világhírnévre tett szert mint a sztenderd klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója – Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján. Emellett Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra) 

Kristine Opolais - fotó: Tatyana Vlasova

Január 31. (hétfő) – 20 óra

Portré – Kristine Opolais

„Számomra egyáltalán nem az a fontos, hogy szép hangokat adjak ki magamból. Nem a hangom vezérel, az csupán része az előadásmódomnak. Elsősorban színésznő vagyok, csak azután szoprán.” (Kristine Opolais) (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Ferencsik János 1983-banJanuár 24. (hétfő) – 20 óra

Portré – Ferencsik János

Úgy tartják, rossz hangversenyt sosem adott, a féltékenység és a versengés sosem jellemezte. Magát, ma azt mondanánk, sosem menedzselte igazán, találkozásai a zenekarokkal és a közönséggel viszont szinte kivétel nélkül jól sikerültek. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Charles Lloyd

Január 17. (hétfő) – 20 óra

Portré – Charles Lloyd

Nincs szelídebb harcosa a szabadságnak a jazz világában, mint Charles Lloyd, akit előrehaladott kora – nyolcvanhárom éves – csak egyre újabb magasságokba emel. A szaxofonos pályáját nem lehet röviden összefoglalni, Howlin’ Wolftól, a Beach Boystól és Cannonball Adderleytől ível Brad Mehldauig és Jason Moranig. Az ő felvételeiből válogatunk. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Patricia Petibon - fotó: Bernard Martinez

Január 10. (hétfő) – 20 óra

Portré – Patricia Petibon

Patricia Petibon mintegy negyedszázados pályafutása alatt a szoprán fach legsokoldalúbb előadói közt vált ismertté, akiknek gazdag repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed, és kiemelt helyet foglalnak el benne a francia operairodalom mellett Mozart, Verdi, vagy akár spanyol dalszerzők művei. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Lemezújdonságok